Твоята количка е празна!

Опитай

Прахова алергия – как да се чувстваме комфортно вкъщи?

Случвало ли ви се е да имате моменти на закрито, например у дома, в офиса или на заведение, когато внезапно да се почувствате зле, да започнете да кихате и кашляте? Ако сте имали такъв опит, много вероятно е да страдате от алергия към домашен прах. Имате ли съмнения, най-добре започнете да се следите за симптоми и кога се проявяват те. Изследванията показват, че алергичният ринит засяга около 500 милиона души по целия свят, а болните прекарват средно 7 години със симптомите, преди да бъдат диагностицирани и лекувани.

На какво се дължи алергията към прах?

Алергията е вид реакция на организма на някои външни дразнители. При сблъсъка си с тях, имунната система ги разпознава като потенциален „враг“ и започва да създава антитела, с които да се справи с тях. Клетките започват да отделят хистамин, който се разпространява изключително бързо в цялото тяло и причинява мускулни крампи и повишено отделяне на секрети. В резултат се чувстваме схванати, уморени, а очите и носът ни текат.

Най-честата причина за астма и за алергия към прах са акарите. Наричани още микрокърлежи, това са миниатюрни паразити, които се хранят с домашния прах, с паднали мъртви клетки и плесен. Те се развиват най-бързо в топла и влажна среда. Затова гнездата им най-често са във вътрешността на матрака и възглавницата. Ако се будите с хрема и сухо гърло, а сте си легнали здрави, най-вероятно причината е прахова алергия.

Ако имате домашни любимци, рискът от развиването на прахова алергия се увеличава. Прахът по същество представлява микроскопични люспи и остатъци от мъртва кожа, която пада всеки ден в големи количества от хората и домашните животни, които обитават мястото. Кучетата и котките отделят мъртъв епидермис и козина, с които акарите се хранят, фекалиите на птиците лесно се превръщат в прах, който се смесва с домашния, а храната на рибките често е прахообразна. Акарите се хранят с тези остатъци и отделят фекалии. Те също стават част от прахта и по този начин попадат в дихателната система на човека, предизвиквайки алергични реакции.

Хлебарките не само са гнусни, но и са изключително нехигиенични, тъй като разнасят и разпространяват клетки, остатъци от яйца и фекалии, с което пълнят дома с още повече алергени. Стремете се и при най-беглата им поява да ги изгоните завинаги от дома си.

Високата влажност е съществен фактор за образуването на домашни алергии. Ако в дома ви е по-влажно, акарите ще се размножават много повече. Освен това в плесента и мухъла се съдържат цели леговища от микроорганизми и алергени.

Симптоми на прахова алергия

 • Зачервени, сърбящи и сълзящи очи
 • Запушен или течащ нос
 • Кихане
 • Кашлица
 • Затруднено дишане и тежест в гърдите

Ако симптомите се пренебрегнат с години, могат да се развият в астма, хронична умора и синузит.

Освен това, човек, подложен периодично на влиянието на среда с алергени, влошава съществено начина си на живот. Качеството на съня му страда, което води до умора; когнитивните процеси, комуникацията му с другите и представянето му в работата или в учебното заведение драстично се влошават.

Кои са най-опасните места в дома?

Ако имате такава алергия, със сигурност има места в дома ви, на които тя се засилва. Разбира се, това са местата, на които може да се задържи най-много прах или козина и храна от домашните любимци. Затова обърнете специално внимание на диваните, фотьойлите, мокета или килима, леглото и най-вече на матрака и възглавницата си. Почиствайте старателно и често праха от пространството на бюрото, зад компютъра или телевизора, секциите, библиотеката и дръжте у дома си колкото се може по-малко „прахосъбирачки“. Забравете за всички сувенири, съставени от някаква форма на организъм – мидички, рапани, щипки на раци, рога, слонски бивни, препарирани животни и т.н. Истинската дървесина (за разлика от обработената като ПДЧ или МДФ) също може да причини дразнения, особено ако дървото е още „живо“ и започне да отделя смола или привлече паразити.

Как да се предпазим и да намалим симптомите?

За профилактика не можем да говорим, веднъж щом алергията е вече активирана. Профилактика можете да правите само на подрастващи деца, за които имате подозрения, че са склонни да формират алергия. A щом тя е вече на лице, ето как можете да намалите симптомите:

 • Старателно почиствайте целия си дом поне 2 пъти седмично. Отделяйте специално внимание на килимите, мокетите, меката мебел вкъщи и леглото си. Използвайте само прахосмукачки, които не изпускат прах. Доверете се на прахосмукачките с HEPA филтър или с воден филтър, които улавят микрочастиците и не ги допускат обратно.
 • Поддържайте добра вентилация в жилището си и намалете влагата до минимум. Изследванията показват, че при влажност под 50% акарите умират сами. Ако в дома ви е по-влажно, потърсете уред за изсушаване на въздуха.
 • Избягвайте синтетичните материи и премахнете всички прахозадържащи материи от дома си като кувертюри, губери, китеници, дебели пердета.
 • Не дръжте изобщо килим в спалнята си. Обзаведете матрака си с протектор от хипоалергични материали, който не само да предпазва матрака, а и вас от акарите в него. Използвайте и антиалергична калъфка за възглавницата си. Перете спалното бельо често и при високи градуси. През лятото проветрявайте добре чаршафите всяка вечер преди сън, за да отстраните влагата и топлината от тях, преди да си легнете пак. Веднъж или два пъти месечно почиствайте целия си матрак с прахосмукачка с HEPA или воден филтър, а възглавницата перете.
 • Ако алергията ви е в по-тежка форма и имате нужда от сериозно и дълготрайно решение, снабдете се с прахосмукачка с UV светлина. Освен, че почиства изключително добре, UV лъчението директно убива бакериите, акарите и микроорганизмите, които действат като алергени. С такава UV прахосмукачка минавайте килимите, мебелите в хола, столовете и периодично матрака и възглавницата си.
 • Ако детето ви е алергично, дезинфекцирайте възглавниците, столчето в къта му за игра и играчките с уред на пара.