Твоята количка е празна!

Опитай

Домът ти е атакуван от плесен?

Забелязал си черни петна в дома си, предупреждаващи, че мухълът се е нанесъл? Това е много неприятно явление, което може да бъде и вредно за здравето ти, така че трябва да направиш всичко възможно да се отървеш от него. Но как? Първо, трябва да знаеш, че мухълът обича влажната среда, така че борбата с влагата трябва да бъде първата стъпка във войната срещу мухъла. Предлагаме ти 10 страхотни съвета, които трябва да ти помогнат да се отървеш от влагата и плесените в дома ти.

№1: Увери се, че редовно почистваш и разтребваш дома си

Мухълът не се появява от нищото и не се появява изведнъж. Ако редовно почистваш и бършеш всеки ъгъл на дома си, ще можеш да забележиш всички проблеми навреме и да ги отстраниш. Редовното почистване ще премахне спорите на мухъл и по този начин ще им попречи да се развият в плесен.

№2: Ако видиш влага, забърши я веднага

Вече споменахме, че мухълът обича влагата - така че първото нещо, което трябва да направиш, е да се отървеш от нея. Попивай всяка влага или вода, която видиш в дома си. Важно е да идентифицираш най-проблемните места (обикновено това са первазите и вътрешната страна на прозорците, където има конденз, а влагата се появява най-често в помещения като баня и кухня) и ги избърши със суха кърпа.

Подсушавай много добре всеки път, когато почистваш пода с моп, парцал или парочистачка. Съвременните уреди разполагат с функцията за суха пара – това е парата, която се получава при сблъсъка на водните молекули вследствие от високата температура и налягането на парочистачката. Ровус Нано парочистачка произвежда постоянен поток от силна суха пара или нано пара. Това е бързо нагрята пара заредена с отрицателни йони, която прониква във вътрешността на повърхностите и елиминира до 99,9% от бактериите. Тази суха пара не преовлажнява въздуха, тъй като изсъхва моментално, тя не поврежда пода и не оставя мокри следи след почистване. Това я прави идеална за почистване дори на най-деликатните и чувствителни повърхности, а целият процес на почистването става по-лесен и по-ефективен. Затова, ако домът ти е предразположен към задържане на влага или се проветрява по-трудно, насочи се към почистващ уред със суха пара като парочистачка Ровус Нано.

№3: Пусни светлината да влезе в дома ти

Мухълът не обича само влагата, но и тъмнината, затова е важно да дърпаш завесите всеки ден и да пускаш достатъчно дневна светлина в дома си. Това ще гарантира, че мухълът няма условия за растеж, да не говорим за факта, че домът ти ще бъде много по-приятно място с подходящо осветление.

№4: Проветрявай редовно

Свежият въздух е един от най-големите врагове на мухъла, тъй като държи влагата далеч от дома ти. Ето защо е толкова важно старателно да се проветряват всички стаи, дори през зимата или в лошо време. Изключи отоплението, отвори прозорците и балконските врати, за да създадеш течение, след което ги остави така няколко минути, така че въздухът да може да циркулира наоколо.

№5: Увери се, че домът ти е добре отоплен

Апартаменти или къщи, които не се отопляват достатъчно или поддържат твърде ниска температура, са идеална среда за развитие на мухъл, така че се увери, че в дома ти винаги се поддържа оптималната температура. Дори и да си извън дома си през повечето време, все пак трябва да продължиш да го отопляваш, поне малко, или ще се появят проблеми.

№6: Не суши прането си вътре

Една от най-честите причини за появата на влага и мухъл в апартамента е сушенето на дрехи вътре. Вярно е, че не можеш да закачиш прането си навън през зимата, тъй като е твърде студено, но би било по-добре да го изсушиш в сушилня или центрофуга. Това ще предотвратиш образуването на влага, която потенциално може да доведе до мухъл.

№7: Затваряй вратата на банята и кухнята

Когато готвиш или вземаш душ, много влага изпълва въздуха в стаята. Тя може да се разпространи из целия ти дом и да има много негативен ефект. Най-добре е да затвориш вратите на стаята, в която готвиш или се къпеш, след това да проветриш добре стаята, за да се освободиш от излишната влага.

№8: Обърни внимание на парата, докато готвиш

Вече споменахме, че готвенето може да причини много влага във въздуха и това може да доведе до сериозни проблеми с мухъла. Можеш да го предотвратиш чрез редовно проветряване - или, още по-добре, не позволявай на влагата да излезе. Не забравяй да пускаш аспиратора над печката. По време на готвене винаги покривай съдовете и тиганите с капаци.

№9: Не задръствай дома си с мебели

Ако напълниш дома си с прекалено много мебели и след това напълниш мебелите с прекалено много вещи, това увеличава шансовете за развитие на мухъл в дома ти. Това е така, защото циркулацията на въздуха се затруднява, създавайки благоприятна среда за развитието на мухъл и плесен. Винаги поставяй мебелите си на поне половин сантиметър разстояние от стените, за да осигуриш добра циркулация на въздуха и постави по-обемните мебели, като например гардероби, до вътрешните стени, които обикновено са по-топли и по този начин по-малко податливи към развитие на мухъл.

№10: Вземи си влагоуловител

Влагоуловителят ще ти помогне да премахнеш излишната влага от дома си - вероятно ще се шокираш, когато видиш колко влага действително има в къщата или апартамента ти. На пазара има различни влагоуловители, някои са обикновени, а други са създадени за професионална употреба, но всеки един от тях е създаден, за да ти помогне в борбата срещу мухъла.